Napovedovanje s pomočjo Tarot kart je mistična in močna umetnost, ki je v uporabi že tisočletje. Tarot karte nudijo vpogled v preteklost, sedanjost in prihodnost. Če že od nekdaj gojite zanimanje za Tarot karte in umetnost napovedovanja prihodnosti, potem ste prišli na pravo mesto. Na kratko bomo pogledali zgodovino Tarota in vam pomagali razumeti, kako so karte organizirane in kako se jih interpretira.

Kratka zgodovina Tarota

Nihče ne ve, kje in kdaj so se prvič pojavile Tarot karte. Nekateri trdijo, da so prve omembe še iz časov starega Egipta. Zagotovo pa vemo, da je Tarot svojo popularnost ponovno dosegel okrog 18. stoletja in jo obdržal do danes.

Kdaj se odločiti za napoved iz Tarot kart

Tarot karte se lahko uporabljajo za različne namene. Arhetipske podobe na kartah odražajo vašo zgodbo, vam pomagajo bolje razumeti določene trenutke v življenju in vas spremljajo na potovanju skozi življenje. Te podobe so lahko tudi odličen pripomoček za meditacijo ali pa kratke dnevne napovedi (Tarot karta dneva). Ni omejitev, kako se lahko te podobe uporabljajo.

Seveda pa morate poznati nekaj osnov, preden se boste potopili v umetnost Tarota.

Tarot se lahko na prvi pogled zdi zelo zapleten, predvsem zato, ker vsaka karta nudi svoj kontekst in pomen glede na karte, ki so poleg nje. A ko jih enkrat spoznate in ponotranjite, lahko tudi sami stopite na pot obvladovanja skrivnosti Tarot kart.

Tarot karte se lahko uporabljajo za različne namene. Arhetipske podobe na kartah odražajo vašo zgodbo, vam pomagajo bolje razumeti določene trenutke v življenju in vas spremljajo na potovanju skozi življenje. Te podobe so lahko tudi odličen pripomoček za meditacijo ali pa kratke dnevne napovedi (Tarot karta dneva). Ni omejitev, kako se lahko te podobe uporabljajo.Pregled Tarot kart


Tarot kart je 78, razdeljene pa so na dve glavni področji: na veliko in malo arkano, slednja pa na štiri skupine:

• kelihe (občutke)
• palice (dejanja)
• meče (misli)
• novce (materialni uspeh)

Pred začetkom napovedovanja so karte postavljene na določen način oziroma se uporabi določena postavitev. Obstaja več vrst postavitev, o katerih so bile napisane številne knjige.
Postavitev je lahko preprosta in se odprejo samo tri karte, lahko pa je bolj zapletena in se pri napovedi uporabi vseh 78 kart. Ena izmed najbolj popularnih postavitev je postavitev s petimi kartami, ki nudi odgovore na neposredna vprašanja glede ljubezni, kariere, posla in življenja na splošno. Karte prikazujejo vplive preteklosti, sedanjost in smernice za prihodnost.

Velika arkana


Velika arkana predstavlja vaše potovanje skozi življenje, začenši z nedolžnim in brezskrbnim Norcem (karta številka 0), ki se sprehaja skozi vse življenjske stopnje, dokler ne pride do razsvetljenja – do Sveta (karta številka 21). Vsaka karta velike arkane predstavlja pomembno vprašanje o vašem življenju, zato ji namenite veliko pozornosti.

Ko boste spoznali veliko arkano, boste odkrili, da prvih 11 kart predstavlja vaše potovanje v svet, zadnjih 11 pa vaše potovanje v notranjost (predstavlja vaše zavedanje in duhovno rast).

Mala arkana


Malo arkano sestavlja 56 kart, ki predstavljajo nekakšen podporni sistem veliki arkani. Karte so razdeljene na štiri skupine (podobno kot igralne karte), vsaka pa ima 10 oštevilčenih in 4 dvorne karte (paž, vitez, kraljica in kralj).

Karte male arkane vam omogočajo, da si pogledate vsakodnevno, zemeljsko resničnost, medtem ko so karte velike arkane skupek duhovnih in psiholoških ter mističnih povezav.

Karte male arkane predstavljajo vsebino, misli, občutke in okoliščine, s katerimi se srečujete v vsakdanjem življenju. Vsaka ima svojo energijo oziroma pomen. Številka ena recimo predstavlja začetek.

Pomen Tarota


Usmeritve, ki jih predajajo Tarot karte, so prestale vse ovire časa. Tako kot pri uporabi vseh pripomočkov pa moramo biti tudi pri uporabi Tarot kart odgovorni. Karte same po sebi niso dobre ali slabe – pomemben je način uporabe, ki pa ustvari pozitivno ali negativno izkušnjo.

Konec koncev so Tarot karte le zbirka podob in nimajo moči kot take. Edinstvene so zaradi elementa skrivnostnosti in sposobnosti, da nam pomagajo bolje razumeti samega sebe.

Tarot in astrološka znamenja


Tako Tarot karte kot astrološka znamenja obstajajo v mističnem kraljestvu, in četudi sta drugačni umetnosti, v določenih stvareh sovpadata. Karte male arkane so povezane z določenimi astrološkimi znamenji:

Palice - Horoskop znamenje: Oven, Lev, Strelec

Novci - Horoskop znamenje: Bik, Devica, Kozorog

Kelihi - Horoskop znamenje: Rak, Škorpijon, Ribi

Meči - Horoskop znamenje: Dvojčka, Tehtnica, Vodnar


Nasvet: Tarot je izjemen, če vas zanimajo podrobnosti. Preko njega boste dobili pozitiven vpogled v vse situacije in odnose z ljudmi, ki jih imate okoli sebe. Pri zastavitvi vprašanja bodite jasni – uporabljajte imena in datume rojstva oseb, kjer je to potrebno. Prav tako pa je pomemben tudi vaš položaj oziroma drža: sprostite se, razprite svoje roke in noge, saj boste na ta način lažje sprejeli nove informacije. Ni priporočljivo, če so noge ali roke prekrižane.